Blanes sota la boira

Blanes sota la boira

dijous, 18 d’octubre del 2007

Prova dijous


Neanderthal o Neandertal?


Els primers fòssils es van trobar a la vall del Neander, en alemany "Neander Thal". Al 1904 hi va haver una reforma ortogràfica per tal d'adequar l'escriptura a la pronúncia, i aleshores "Thal" va esdevenir "Tal". Al 1952 Henri Vallois va proposar que s'escrivís tal i com ho fan els alemanys. A partir d'aquí la forma Neandertal ha guanyat força popularitat. Sembla ser però que la forma amb "h" és més popular.
Pel que fa al nom científic, s'ha de tenir en compte que un cop publicats, queden fixats "per sempre" (les regles de nomenclatura prohibeixen canvis en la forma de lletrejar els noms), i per tant, Homo neanderthalensis —amb "h"— és la única forma vàlida.
Com a dada curiosa, la vall rep el nom a partir d'un predicador de finals del segle XVII, Joachim Neumann, que passejava per aquelles contrades i va escriure himnes que encara avui en dia es canten. Neumann feia servir el pseudònim "Neander", la traducció al grec del seu cognom, que vol dir "home nou". És curiós que la "Vall de l'Home Nou" hagi acabat donant nom a una espècie primitiva d'home.




BIBLIOGRAFIA



El collar de neandertal: en busca de los primeros pensadores, de Juan Luis Arsuaga. Editorial Debolcillo. 2003
El chico de la Gran Dolina, José María Bermúdez de Castro
. Crítica, 2002.


Llibres de ficció


De l'autora Jean M. Auel una col·lecció força interessant de 5 novel·les de ficció basades en l'etapa del Paleolític europeu durant el període glacial conegut com a Würm


El clan del oso cavernario, publicada el 1980
El valle de los caballos ,
publicada el 1982
Los cazadores de mamuts ,
publicada el 1985
Las llanuras del tránsito ,
publicada el 1990
Los refugios de piedra, publicada el 2002